niedziela, 20 grudnia 2015

Zdrowy cukier!

Witam. Dzisiaj będę chciał przedstawić wam jaki cukier warto spożywać i dlaczego.

Czego powinniśmy unikać?
W szczególności powinniśmy unikać środków chemicznych pierwszej grupy takich jak aspartam, acesulfam potasu, sukraloza, które w bardzo powszechnym stosunku występują w pokarmach przetworzonych, które można kupić w każdym markecie.
Myślę, że powinniśmy jednak skupić się tylko na środkach z grupy naturalnej. 
Są to stewia, ksylitol oraz erytrytol. 
Stewia - jest to ekstrakt z rośliny, która cieszy się bardzo dużym smakiem słodkości, natomiast glikozyd stewiolowy potrafi uwalniać większe stężenie insuliny, co potem przekłada się również na insulinopodobny czynnik wzrostu. Właśnie wtedy kiedy jesteśmy w porze potreningowej jest jak najbardziej wymagany wyrzut insuliny w tzw ,,oknie anabolicznym'', dlatego też możemy bardzo fajnie oprzeć się na tym, aby stewia była właśnie dodawana do naszych suplementów w okresie potreningowym.
W trakcie dnia, przed treningiem, z rana pomiędzy posiłkami, czy też do posiłków możemy z powodzeniem używać zarówno erytrytolu jak i ksylitolu. Ten ostatni zwany również bardzo często ,,cukrem brzozowym'' ma niebagatelny wpływ na utrzymanie naszego zdrowia. Dzięki bardzo niskiemu indeksowi glikemicznemu, który jest równy 8 ma wpływ na zmniejszone wydzielenie insuliny, co potrafi również wpływać pozytywnie na zdrowie u osób z cukrzycą II typu. Ponadto potrafi bardzo fajnie wzmożyć wydzielanie kwasów omega 9 wytwarzanych przez naszą wątrobę, dzięki czemu możemy również poratować nasz profil lipidowy we krwi chroniąc się chociażby przed chorobą sercowo-naczyniową. Oprócz tego możemy jeszcze wziąć pod uwagę zbawienny aspekt na nasze zdrowe kości oraz szkliwo zębów, ponieważ ksylitol ma wpływ uwalniający większe ilości wapnia właśnie do naszego szkliwa, czy też kości. Potrafi również ochronić nas przez wieloma chorobami, które kojarzymy również z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a więc do 40gr. ksylitolu, czy erytrytolu dziennie spokojnie możemy używać. Należy pamiętać, że są one również oporne na zmiane temperatury. Można je więc używać do słodzenia napojów zimnych, gorących, do lodów, robić z tego konfitury i wiele innych pokarmów. 
Jedynym minusem jest niestety cena tych produktów. Porządny ksylitol fiński (nie chiński) 1 kilogramowy kosztuje ok. 35zł. Oczywiście można znaleźć tańszy, ale cena będzie raczej przybliżona, dlatego nie każdy może pozwolić sobie na taki wydatek, ale uważam, że na zdrowiu nie ma co oszczędzać i w 100% warto go kupić oraz spożywać, a na pewno po jakimś czasie stosowania odczujecie jego pozytywne właściwości :). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz